La vacuna

Al llarg del temps, les vacunes contra grans epidèmies s’han demorat bastant, però amb la Covid-19, ens trobem davant un cas històric. La vacuna contra la covid-19 desenvolupada per Pfizer i BioNTech (una de les vacunes en fase 3) va passar del concepte a la realitat en només deu mesos. És un lapse de temps sense precedents en la història.

VACUNACIÓ A ESPANYA

L’estratègia de vacunació a Espanya s’ha dividit en 4 etapes, actualment estem entre la primera i la segona.

Etapa 0

L'etapa d'espera, on la vaccina s'estava desenvolupant i en el procés d'autorització i avaluació.


Etapa 1

On arriben les primeres dosis de diferents vacunes ja aprovades i disponibles. Es prioritza vacunar el personal Sanitari i persones de risc.

Etapa 2

On ens trobem actualment, hi ha més dosis disponibles i s'han començat a vacunar altres grups prioritaris. Més avall trobareu la resta d'informació.

Etapa 3

Quan la vacuna estigui àmpliament disponible, encara s'han d'anunciar els grups prioritaris.


Situació Actual

La vacunació per fer front al nou coronavirus va començar el 27 de desembre de 2020 a totes les comunitats autònomes. La primera vacuna a ser administrada al nostre país va ser l’elaborada per Pfizer / BioNTech (Comirnaty). Després va arribar la de Moderna i, més recentment, l’elaborada per AstraZeneca.

Pfizer / BioNTech

La vacuna Pfizer-bioNTech, és una vacuna que es recomana que es posi a les persones de més de setze anys.  D’aquesta se n’administren dues dosis, la segona dosis s’administra vint-i-un dies després de la primera. 

Els principals afectes secundaris d’aquesta vacuna són: pot provocar mal al braç on es va aplicar i les persones poden notar-se cansades, amb mal de cap, mal muscular, calfreds, febre i nàusees.

AstraZeneca

L’astraZeneca, és una vacuna que s’administra a les persones majors de divuit anys. D’aquesta vacuna es posen, dues dosis la segona d’elles es posa uns setanta dies després de la primera dosi. 

Els principals afectes secundaris d’aquesta vacuna són:  la inflamació de la zona on es posa la vacuna,  és freqüent estar cansat, sensació febril, finalment es pot tenir febre, nàusees…

Moderna

La vacuna Moderna es posa a persones de divuit anys o més. D’aquesta vacuna es posen dues dosis, la segona d’elles es posa  vint-i-vuit dies després de la primera.

Els principals afectes secundaris d’aquesta vacuna són: pot provocar mal i inflor al braç on es va aplicar i les persones poden notar-se cansades, amb mal de cap, mal muscular, calfreds, febre i nàusees.